سخسنهاوزن - فهد حسن

سخسنهاوزن

كانت تعرف الظلام جيدا ، تتحرك داخله بارتياحية شديدة ، فكم كانت كثيرة تلك الأيام التي قضتها في الظلام وحيدة ، لا تأكل لأيام مكبلة الأيدي ، ربما العزلة و الحبس يصيبان الأنسان بلتوحد ، لكمنهما زاداها قوة و بأس ، إلى الأن لا أستطيع أن أحدد لك من هي ، و أ،ا الذي جمعتني بها المواقف و الأيام ، كل ما استطيع قوله أنها فتاة فرية من نوعها ، إنها هي فحسب .. سأدهش سمعك فيما هو قادم ، سوف يجن عقلك .. فلتستعد ...

4.4 14 تقييم

اقتباسات من رواية سخسنهاوزن

رواية أولى وبداية موفقة للكاتب، قرأت جميع أعماله، وهو في تطور ملحوظ، قرأت المتقمص روايته الثانية، وأقبل هذه الهبة روايته الثالثة، ومتشوق لكل الحكايات التي في جعبته، ويمتلئ عقل الكاتب بها.

مشاركة من khaled gamal
كل الاقتباسات

• مراجعات رواية سخسنهاوزن

اكتر من رائع

سخسنهاوزن

الرواية التي تدق على الرأس بالمطرقة

الرواية دي فتحتلي صراعين من الصراعات اللي كنت بتجادل مغ الناس كتير أوي فيهم وانا صغير وما صدقت قفلت باب الحوارا عشان مكانش فيه حد قادر يقنعني

لكن سخسنهاوزن أقنعتني !!

الصراع الأول : اتقالي وانا صغير ان ممكن أم تخلف وتكره ابنها بدون أي سبب ، انا طول عمري اعرف مثلا لو في مشاكل مع الزوج وطلاق ولما يجي المولود الأول الام بتبقى شايفاه تدبيسة أو لعنة عليها

لكن بدون سبب عمري ما اقتنعت

في الرواية هنا الفكرة بتطرح

اة في سبب موجود ، ولكنه ميخليش الأمور توصل لكدا

هنا بنلاقي أم نفسها جدا في الخلفة ، عشان فجأة تتحول خلفتها الوحيدة لكره شديد من الام ، واقتنعت، انا اشتريت الفكرة

الصراع التاني

لو شيلنا الانتمائات من الحروب والمعارك وكل أنواع الصراعات اللي في الدنيا بغض النظر عن الوطن أو الدين أو المذهب أو الدافع

لو شيلنا كل العواطف

هنميل لأي طرف فيهم ؟

ولا هندعو لوقف الحرب

لو مكناش منتميين مثلا للوطن سنة حرب ٧٣

هنميل لكافة المصريين اللي رجعوا ارضهم

ولا للجنود الصهاينة اللي بينفذوا الأمر وبس واتقتلوا زي ما قتلونا قبل كدا

تاني انا عارف ردك ولكن انا هنا بتكلم في حالة لو شيلنا كل الدوافع الموجودة العاطفية

لو هنتكلم بمنظور انساني فقط

الحقيقة حاولت اكتب عن الموضوع دا ومعرفتش لكن سخسنهاوزن بتطرح الفكرة

تعال أوريك صراع هتتعاطف فيه مع أطراف عمرك ما كنت تتخيل انك تتعاطف معاهم، وهتكرهم في نفس الوقت وهترجع تحبهم تاني وبعدين تكرهم تاني ، وكبه بمنظور واحد فقط

المنظور الإنساني

عجبني كمان طرح فهد للأفكار دي كلها

لغته وتشبيهاته

مش بيروح للتشبيهات النمطية التثليدية بتاعت خرجت الشمس من بيتها والجو دا

دا بيعمل تشبيهات جديدة مشوفتهاش عند حد غيره

ومثال على ذلك افتتاحية الرواية بكلامه عن فكرة الولادة ، ٤ جمل في منتهى العبقرية

عجبني كمان اللغة السلسة اللي بتوصل الفكرة وألفاظها المنتقاة بعناية عشان توصل المعنى المطلوب

------- سلبيات الرواية -----

في كام حاجة بصراحة بوظت عليا التجربة اللذيذة دي

البساطة في طرح النتائج

وهنا انا بتكلم عن حبكة روائية مشوقة ( الله أعلم القصة دي حقيقية ولا لأ )

أي نتيجة عاوزين نوصلها حبكتها بتكون سهلة جدا ، زي مثلا في حياتنا العادية لو الاوضة بتولع ؟ الحل بسيط ، افتح الباب

في العالم الروائي بقى الحلول دي بتبقى غريبة ، هو حل يبان منطقي ؟ ولكن طرحه غريب ،

من أول هنا في حرق لو حد هيقرأ

في الرواية بقى اتجسد دا ازاي

حبكة روايتنا ان البطلة هتكون من أقوى السادييات في الفترة دي عشان نوصل في الاخر لأقصى مراحل الذل

فكرة جميلة لكن وصولنا للغاية دي كان ضعيف جدا ، او خلينا نقول سهل أوي بدون النظر للترتيب المنطقي

١- فجأة بيتصدم والدها ان عندها قدرة عبقرية في الرسم الهندسي ( مع ان المفروض سرها معاه هو فأكيد كانت رسمت قبل كدا ووريته )

٢- بترسم رسم عبقري جدا لسجن عجز عن رسمه كل القادة والمهندسين

( مبرر غير منطقي بنسبالي / الرسم الهندسي لو في جزء من الموهبة فعلى الأقل لازم يكلل دا بدراسة لو فعلا هنقول هنعمل حاجة عبقرية عجز عنها عقول ألمانيا )

ولكن دي ممكن تعدي

٣- اللي كانت صعبة بنسبالي جدا وغير منطقية : تنصيبها قائدة للمعسكر دا ، بسبب ايع ؟ عشان هي اللي أسسته ، بصراحة مبرر غير منطقي ، الجيش في الفترة دي اختراقه مش بالسهولة دي ، والتأثير فيه بيكون صعب جدا ، وكمان من ست مش راجل

في فساد ، تحت أي مسمى حد هيتخلى عن منصب لمجرد انه يعين ست مكانه عشان هي اللي أسسته في الأصل ، كان ممكن نقول مسكت السجن بالميراث مثلا من والدها، لكن دا مظهرش في الرواية

٤- دخول السحر بشكل غريب عشان يحل مشكلة معينة ، وانسحابه بشكل أغرب عشان نرجع لضعف الشخصية عشان لازم في النهاية متكونش ساحرة عشان تواجه مصيرها

تدخل ميتافيزيقي غير مطلوب من وجهة نظري

٥- سهولة تحرير الأسرى

عمرها ما كانت بالسهولة دي ، في إي زمن وفي أي دولة ، عاوز الأسيرة دي ، اتفضل خدها ، محدش يأذيها ، تحت أمرك

مافيش كدا خالص

وطبعا المشاعر اللي بتتغير تحت تأثير الحب

فجأة ناس تحب بعض وفجأة ناس تكره ، كله لغرض الوصول للغاية

فعشان كدا بقول

فكرة عبقرية بأحداث جميلة جدا

حبكتها سهلة أوي وغير منطقية

اخر حاجة معجبتنيش هي محاولة فرض الكاتب مشاعرها عليا من خلال الجد

الجد كان بيتحكم في مشاعر ، يقولك تحب مين وتكره مين ، وتتعاطف مع مين لحد أنهو حدث وتبدأ تكره من أول فين

محبتش دا

كنت حابب ان للرواية تسبني أقرر مشاعري بنفسي

في النهاية انا كنت متوقع رواية رعب عادية لكاتب لسه في تجربته الأولى

لكن انا لقيت نفسي قدام تجربة فلسفية مميزة جدا لكاتب هيبدأ طريق قوي في اللون دا من الأدب ، واللي أعتقد هو وصله خلاص مع خامس رواية ليه

تقييم نهائي 3,5 من 5

"سخسنهاوزن":التي تأخذك في رحلة بين ظلام النفوس وضوء التاريخ، من تأليف المبدع فهد حسن، نُشرت عام 2021 في 158 صفحة، لكنها تحمل في طياتها عوالم لا تُعد ولا تُحصى.

- ميرال الألمانية، بطلة الرواية، ليست كبقية الشخصيات التي تعرفها.

يصفها الكاتب:

"كانت تعرف الظلام جيدًا، تتحرك داخله بارتياح كأنها صديقته القديمة. وحيدة، مكبلة الأيدي، أيّامًا بلا طعام، لكن لم يكن السجن إلا وقودًا لصنع مسخٍ بشريّ أقوى مما تتخيّل."

من هي ميرال؟ هل هي ضحية القدر أم صانعة مصيرها؟ هل القسوة تُدمّر الإنسان أم تحوّله إلى قوةٍ هائلة؟ أسئلة ستجعلك تعيد التفكير في النفس البشرية، في دوافعها، وأعماقها.

📜 الرواية في سطور:

"سخسنهاوزن" ليست مجرد عملٍ أدبي؛ إنها لوحة تاريخية بألوانٍ نفسية، ولمساتٍ رومانسية. تجمع بين الحضارات، تمزج الماضي بالحاضر، وتُظهِر كيف يمكن أن تتقاطع النفوس والظروف في نقطةٍ واحدة، تُغيّر كل شيء.

🖋 أسلوب الكاتب:

فهد حسن يأخذك بأسلوبه الفريد في رحلة متقنة التفاصيل، وكأنك تعيش بين سطور الرواية. اللغة العربية الفصحى جاءت اختيارًا موفقًا، تزيد من فخامة النص وتنقل الأحاسيس بدقةٍ لا متناهية.

📚 عناصر الجذب:

رواية تاريخية برؤية جديدة ومبتكرة.

مزيجٌ متقن بين علم النفس والرعب، بأسلوب مشوق يحبس الأنفاس.

تصوير نفسي عميق لشخصياتٍ واقعية لدرجة تجعلك تشعر وكأنك بينهم.

نهايات غير متوقعة تُبقيك على حافة التشويق حتى الصفحة الأخيرة.

✨ لماذا يجب أن تقرأها؟

تُظهر الرواية كيف يمكن للقسوة أن تخلق أبعادًا جديدة للنفس البشرية. كيف يتحوّل الكره إلى دافع، والظلام إلى قوّة. ستعيش داخل الأحداث وكأنك بطلٌ فيها، ستتساءل: هل كيد المرأة دائمًا بسبب الحب؟ أم أن للوطن دورًا في صياغة التضحيات؟

📖 لمن تُرشَّح؟

عشاق الروايات التاريخية ذات الحبكة المتقنة.

محبو الإثارة النفسية والمفاجآت.

كل من يبحث عن عملٍ أدبي خارج الصندوق، يترك بصمة لا تُنسى.

🔗 في النهاية:

"سخسنهاوزن" ليست رواية تُقرأ فقط، بل تُعاش بكل تفاصيلها. إنها عمل أدبي يجعلك تُدمن التفكير في شخصياته وأحداثه، حتى بعد أن تُغلق الكتاب. إنها تذكير بأن الماضي لا يموت، بل يعيش في داخلنا، يترك آثاره ويحكم قراراتنا.

🪔إقتباسات:

هل للنساء شغفًا بالشر يفوق الرجال، أم أن الكفتين متساويتين؟!

إن الوقت يمر سريعًا وينقل المرء من حال لحال، فيهدأ عقله ويُصدق قلبه على الأمر الواقع، فيكون الحزن والفرح كلاهما ذكرى داخل القلب.

---

#روايات #أدب_عربي #رواية_سخسنهاوزن #فهد_حسن #روايات_تاريخية #إثارة_نفسية #غموض #تشويق #حبكة_متقنة #أدب_عالمي #كتاب_جديد